Nymfea

Zásadní informace, které si připravte pro svatební floristku

Říkáte si, že září není úplně aktuální na domluvu svatby? Právě naopak! Na sezónu 2024 je právě teď ideální doba. Rezervujte si svůj termín i vy.

V článku vás seznámíme s důležitými body a kroky, které je vhodné při plánování dodržet.

První důležitý krok je rozpočet. Kolik vlastně chci/můžu za svatbu dát? Běžná svatba má dnes 60 až 80 lidí a rozpočet se pohybuje kolem 250 tisíc Kč.

Stanovte si priority…

Je pro vás důležité :

  • krásné, ale třeba drahé místo?
  • luxusní jídlo a pití?
  • krásná výzdoba?
  • kvalitní fotky a video?

Často se stává, že o tom snoubenci nepřemýšlí a vydají většinu rozpočtu za místo a pak zjistí, že na jejich „must have“ už nejsou peníze.

Zvažte, jestli je opravdu nutné pozvat sestřenici, kterou vidíte jednou za rok, nebo tyto peníze použít na důležitou věc/službu pro vás.

Rada z praxe zní: Co můžete, zadejte. Organizace svatby není jednoduchá věc. Osobně si pamatuji spoustu nevěst, co si myslely, že zvládnou napéct, vyzdobit svatební místo, postarat se o děti a ještě být u toho krásné. Věřte, nebyly. Byly rády, že ten den přežily a večer padly do postele. O svatební noci nemohla být ani řeč 🙂

Kdy a kde?

Termín a místo svatby je alfou a omegou pro poptávky u všech dodavatelů. U floristky mají oba faktory významný vliv na volbu květin pro váš den D. Těžko budeme shánět „letničky v únoru“. Svou výraznou roli hraje také to, zda bude svatba na statku či na zámku. Prostor pro svatbu a roční období určuje styl svatby. Zvolíte eleganci na zámku či v prvorepublikové vile nebo raději upřednostníte rustikální styl ve stodole či mlýně? 

Vybíráte místo pro svůj sňatek? Nejlépe poradí zkušení dodavatelé služeb

Dodavatelé jednotlivých služeb vám upřímně sdělí, kde je příjemné prostředí, nebo kde najdete přímo to, co hledáte. Obraťte se s dotazem a žádostí o referenci například na kapelu, fotografa, DJ nebo cateringovou společnost. Na základě zkušeností, kdy mají za sebou desítky či stovky (nejen) svateb, mohou objektivně porovnat a doporučit to, po čem toužíte. 

Mimo to, koukejte na reference, ptejte se svých přátel, prohlédněte sociální sítě atd. Například u fotografů a kameramanů koukejte na jejich styl focení či použití filtrů. Dále třeba u cukrářů běžte na ochutnávkové dny.

U floristek si bedlivě projděte jejich tvorbu. Zkrátka u všech se ptejte, srovnávejte, komunikujte. Cena by měla být druhořadá.

Co na sebe?

Ač se to může zdát lehce „nepodstatné“, opět je opak pravdou a i volba šatů pro nevěstu je důležitým faktorem při výběru květin. Proto budu ráda, když mě s nimi seznámíte co nejdřív poté, co si své vyvolené šaty vyberete. Poměrně zásadní je střih – aby ladil s prostorem pro svatbu a hlavně s vámi. Jistě mi dáte za pravdu, že jiný styl šatů vyberete pro svatbu na zámku a zcela odlišný styl pro boho svatbu v přírodě. Podle místa se lépe volí i druhy květin a celková kompozice kytice.

Vaše představy?

Prozraďte mi vaše touhy i ty nejbláznivější přání… jsem tu pro vás!

Máte své oblíbené květiny nebo už máte zvolenou barvu pro vaši svatbu? Výborně, to se bude hodit. Co se týče kombinace druhů květin – ráda vám poradím, co se k čemu hodí a čemu se raději vyhnout. Loňskou sezónu ku příkladu naprosto ovládla kombinace pastelových růží s eukalyptem.

Dovolte si být originální a jedineční – milujete Harryho Pottera nebo Star Wars? Nebo je punk přesně váš styl? Pojďme do toho, taková svatba bude nezapomenutelná pro vás i pro všechny zúčastněné.

Pokud máte svoji oblíbenou kytičku, zakomponujeme ji do vaší svatební kytice i do veškeré výzdoby. 

Autorky textu:

Dagmar Žáčková, Nymfea

Eva Votápková, Ekopi, http://www.ekopi.cz