Nymfea

Jiřiny jako přetrvávající slunce podzimních zahrad

Není divu, že jsou jiřiny jednou z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších řezaných květin. Jejich květy, ve stovkách barevných odstínů, nás těší od poloviny léta až do prvních mrazíků podzimních dnů. 

Jiřina, jiřinka nebo také dahlia – všechny tyto názvy označují květinu z čeledi hvězdnicovité, pocházející z Ameriky. Pěstují se nejlépe na slunném místě a zároveň v závětří. Nejsou mrazuvzdorné a chladné či suché podmínky jim pomáhá přečkat hlíza, která funguje jako zásobní orgán.

Jiřiny patří již dlouhá léta k typickým rostlinám v naší květinové farmě u Pelhřimova. Víc o naší farmě se můžete dočíst zde: https://www.nymfea.cz/oatelieru/

Jiřiny se staly nedílnou součástí kytic, které v našem ateliéru vážeme. 

Varianty květů

pro přehled uvádíme některé druhy:

  • jednoduché jiřiny – ploché květní plátky, které lemují žlutý střed, také sem patří miňonky a trpasličí jiřiny
  • anemonky – vystouplé rourkovité kvítky, které jsou mezi středem a květními plátky,
  • náhrdelníkovité – nebo někdy také nazývané okroužíkovité, jenž mají mezi středem a okrajem okruží z plátků o polovinu kratší,
  • pivoňkovité – jsou podobné květům pivoněk s výrazným žlutým středem a vlnitými plátky květů.

A také něco z historie…

Jak je již výše uvedeno, jiřiny pochází z Ameriky, přesněji z Mexika. K nám se tyto květiny dostaly v první polovině 19. století. Aztékové květ jiřin považovali za symbol Boha Slunce. 

V České Skalici byli krásou jiřin natolik nadšení, že již v roce 1837 byl založen Jiřinkový spolek, který funguje dodnes. Tradiční se stal také Jiřinkový bál, který se zde koná.

Emil Dokoupil a Josef Vaněk založili roku 1926 Národní jiřinkářskou společnost, která je jednou z nejstarších nejen v Evropě, ale dokonce i ve světě.

Floristka radí

✅ Jiřiny skvěle ladí v kombinaci s růžemi a se všemi květinami pozdního léta, tj. slunečnicemi, zahradními chrpami, astrami, cíniemi nebo třeba chryzantémami. Ovšem krásně si vystačí i samotné. Nejde však o solitérní květinku, kterou můžete dát do vázy samotnou. Vždy je jich potřeba více.

Naopak se k nim nehodí jarní květiny, jako tulipány, narcisy, modřence, nebo letní květiny jako tolik oblíbené pivoňky.

💧 Ve váze se dlouho „neohřejí“. Jiřiny rychle odkvétají, vydrží maximálně 4 dny a je nutné je držet v chladnější místnosti.

Autorkou článku je Eva Votápková, Ekopi http://www.ekopi.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *